ELEFANTIAZIS – boala picioarelor de elefant

Elefantiaza ( filariaza limfatica) este o boala severa ce afecteaza structura https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8c/Elephantitus.jpgtisulara , suprapunand straturi de tesuturi pana la niveluri grotesti, in special in regiunea membrelor inferioare, genitala masculina sau la glandele mamare feminine. In cazul picioarelor, acestea se maresc la dimensiuni considerabile avand o similitudine cu picioarele de elefant.

Cauze: de natura parazitica, in infectie cu viermii Wuchereria bancrofti, Brugia malayi si Brugia timori transmibili prin tantari africani, ce odata introdusi, vor rezida in sistemul limfatic. Insa nu e atat de simplu. Boala insasi este o relatie de intermediere dintre unul dintre viermii de mai sus,  o bacteria simbiotica numita Wolbachia (probabil cel mai prolific parazit din toata biosfera) , raspunsul imunitar al gazdei si infectiile oportunistice  care apar pe langa. Exista si o varianta non-parazitica a elefantiazis-ului numita podoconioza care este cauzata de solurile rosii alcaline bogate in Na si K asociate cu activitatea vulcanica.

Tratament: nu se poate spune ca exista actualmente un vaccin care sa inlature efhttps://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Bundesarchiv_Bild_105-DOA0229%2C_Deutsch-Ostafrika%2C_Einheimischer_mit_Elefantiasis.jpgectul elefantiazis-ului, insa exista anumite substante care pot fi cat de cat eficiente. Albendazolul se poate folosi in combinatie cu ivermectin in zonele sub-sahariene. In restul zonelor afectate se foloseste combinatia dintre albendazol si dietilcarbamazine pentru a reduce simptomele elefantiazis-ului. Doxiciclina este un antibiotic foarte util in eliminarea totala a bacteriei Wolbachia, odata cu care va muri si viermele simbiont.  Chirurgia poate de asemenea veni in ajutor in privinta inlaturarii afectiunii scrotale, insa este practic inutila in cazul membrelor afectate. Podoconioza se poate inlatura prin evitarea solurilor iritante si prin folosirea unor antiseptice si bandaje imbibate in uleiuri.

O boala care te poate transforma intr-un elefant poate duce cu gandul la autenticul Om- Elefant,  celebrul Joseph Merrick, omul care datorita diformitatilor sale putea fi literalmente categorisit sub numele sau deosebit de sugestiv. Insa acesta  suferea de o forma rara numita sindromul Proteus in combinatie cu neurofibromatoza, nu tocmai elefantiazis-ul. Se prezinta ca o afectiune grava si foarte rar intalnita in aceasta conjunctura , spre  deosebire de elefantiazis, cu care tarile africane se lupta de decenii pentru eradicarea ei,  si care recent dovedeste un viitor promitator.

https://i1.wp.com/www.indiandermatology.org/images-1/LFZuB7.JPG

About these ads

8 comentarii

 1. vaiii…asta e foarte groaznica :-s

 2. O_O nu ma mai uit in veci la poza lu ala omu-elefant

 3. medicamentele acestea se gasesc si in tara?

  • Albendazol VIM SPECTRUM se gaseste si trateaza si alte infestatii parazitare. Ivermectin-ul in schimb, in Romania, nu este autorizat pentru tratament, cu toate ca se utilizeaza cu succes pentru tratamentul oncocercozei (dat de Onchocerca volvulus). Dietilcarbamazina nu se gaseste, dar forma sa comerciala in Europa este Loxuran.

   • Cumnata mea ar avea asa ceva dar in romania nu stie nimeni nimic. A urmat un tratament cu hormoni pt ca doctorita a zis ca are probleme cu glanda tiroida ceea ce ia agravat si mai mult boala. Se poate face cumva o limfogradie in romania?

 4. limfografie

  • daca intr-adevar este vorba de parazit atunci o analiza de sange ar releva un numar crescut de eozinofile. Odata ce s-a constatat acest lucru, se pot testa pentru wuchereria bancrofti la un centru de boli infectioase (sau pentru anticorpii specifici). Limfografia nu este chiar cea mai utilizata metoda de detectare. In acest sens, important este daca cumnata dumneavoastra a fost plecata in vreo tara tropicala in trecut. Atunci mai mult ca sigur eozinofilia indica wuchereria

  • Limfografia se face la fundeni sau la clinica privata golden medviena. Sigur mai sus si alte centre.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.